MacMinds - great minds think different

Navigatie

Zoeken

Inloggegevens

Je bent niet ingelogd.


#1 15-08-2008 18:00

Deskman
Beheerder
@ the desk
Geregistreerd: 14-09-2006
Website

DataRobotics Drobo Review

http://images.macminds.net/artikel_icons/drobo.pngWe hadden er al een tijdje een in gebruik, een DroBo. Een opslagsysteem dat snel, veilig, uitbreidbaar, meegroeiend, foolproof, eenvoudig en degelijk is. Hoewel de Drobo er op plaatjes al robuust uitziet en geen 'eerst zien dan geloven'- gevoel oproept willen we het toch echt graag eerst zien voordat we het geloven...

Neem een doorsnee huishouden. Daarin staan 1 tot 3 computers. Ook is er lokaal een netwerkje aangelegd of is er draadloos internet en ligt er kabel of ADSL. Tien jaar geleden zou dat voor in huis volkomen onzinnig gevonden zijn maar we wennen snel aan een draadloos en breedbandig bestaan. We filmen, fotograferen, downloaden, bloggen en doen aan social networking. De computer is een vast onderdeel van ons bestaan geworden.


Wie zijn digitale verleden wil bewaren heeft opslag nodig. Eerst een harddisk, dan twee, dan een harddisk aan het netwerk om ook vanaf de laptop er bij te kunnen. Dan is harddisk 1 vol en gaat de harddisk van de Laptop stuk. Dan ben je zuur want voordat je alles weer op zijn plek hebt... Nog maar een harddisk er bij voor het regelmatig maken van backups. En zo groeit onze verzameling hardware. En groeit de verzameling te kleine harddisks in de kast.

Interessant genoeg hebben bedrijven precies dezelfde problemen. Ik ken echt tal van vormgevers die ongeveer op die manier werken. En dat is al heel wat want jarenlang was het maken van een backup zoiets als stoppen met roken: je weet dat het verstandig is maar stelt het nog even uit. maar uiteindelijk zit je met 4 harddisks die allemaal een deel van je archief bevatten en deels een overlap hebben. Ga dat maar eens uitzoeken. Dat is nog erger dan een backup beginnen.

Er moet veel opgeslagen worden. Vroeger ging het werk van een klant op een CD, inmiddels op een DVD, straks op een BluRay disc omdat er steeds meer bewaard wordt, er steeds meer materiaal gemaakt wordt en de bestanden steeds maar groter worden. Wie een fotoshoot doet op een 8GB kaartje moet al naar 2 DVD's toe om het materiaal op te slaan.

Opslag van digitaal materiaal moet voldoen aan twee eisen: veel ruimte en een hoge betrouwbaarheid. Harddisks zijn goedkoper dan ooit maar veel ruimte is blijft een lastig probleem. Als je harddisk vol is kun je een deel op een tweede harddisk zetten. Als die vol is koop je er een bij en ga je opruimen en verdelen. Harddisk nummer drie is zo groot dat alles er eigenlijk wel weer op kan en de 80GB, die eerst zo groot leek kan, in de kast. Maar één harddisk om alles op te slaan is niet echt safe. Elke harddisk geeft ooit een keer de geest, Murphy leest mee. De oplossing wordt vaak gezocht in kleine kastjes met twee schijven die in 'RAID' draaien. Hiermee is het risico gespreid en ach, zo vaak gaat een HD ook weer niet stuk. Wat wil je nog meer? Alleen even uitzoeken hoe dat ook alweer zit met al dei RAID-klassen en wat ik moet gebruiken. En nadenken over het moment dat de RAID vol is hoeft het komende jaar dan nog even niet.

Compromisloos gemak
DataRobotics wilde een stap verder gaan. Een RAID is een prachtige oplossing maar je moet 2 tot 4 gelijke schijven hebben en je moet precies weten wat je doet met het initialiseren van een RAID. Bovendien is een software RAID niet zo snel en veilig als een hardwareversie. Kortom: je weet dat een RAID veiliger is maar dat komt nog wel een keer. De Drobo maakt de techniek ondergeschikt aan de wens en lost de bovenstaande vragen op en levert een flexibele én veilige opslagmogelijkheid.

Drobo gebruikt een systeem van virtualisatie waarbij de schijven in het kastje door het systeem gezien worden als één grote harddisk. Je kunt deze schijf met HFS+ of FAT32 formatteren of zelfs partitioneren.

http://images.macminds.net/artikelen/drobo/drobo_Protecting_all.png

In de setup kies je ook de maximale grootte van de totale schijf. Gangbaar is 2TB of als je er 4 1TB schijven in steekt 4TB maar met het oog op de toekomst kun je ook een 16TB schijf aanmaken.
Hierna maakt het niet meer uit welke harddisks je er in schuift: alle opslagruimte wordt bij elkaar opgeteld omdat het systeem alles op blocklevel afhandelt. Achter de schermen wordt er zowel van striping als van mirroring techniek gebruik gemaakt om de data weg te schrijven. Dit wordt allemaal door de hardware in de Drobo automatisch afgehandeld.

Groeibriljant, een veilige oplossing voor de toekomst
Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar door het systeem dat door Drobo "RAID Beyond" wordt genoemd is het mogelijk elke denkbare combinatie van SATA-harddsiks in te schuiven.
Dit kan zelfs als de Drobo aangesloten is. Hot Swappable. Het kan zelfs als de Drobo bezig is om data te lezen of schrijven. Ik heb het getest en een DVD op de Drobo gezet en afgespeeld. Als je er onder het spelen een harddisk uittrekt slaat de film geen frame over... Lezen en schrijven gaan gewoon door als je een schijf omwisselt.

Zelfs 2 harddisks er uit is nog steeds geen ramp (als er in totaal maar genoeg ruimte over is)

http://images.macminds.net/artikelen/drobo/drobo_minus2.png

Uiteraard gebruikt de Drobo voor de bestanden extra ruimte om de bestanden te beveiligen voor het geval een van de harddisks de geest geeft. De beste verdeling van beschikbare ruimte en overhead geeft een serie  van 4 evengrote harddisks.

    Drives: 500 GB + 500 GB + 500 GB + 500 GB = 2.0 TB (1.8 TB actual*) 1.4TB opslag
    Drives: 750 GB + 750 GB + 250 GB + 250 GB = 2.0 TB (1.8 TB actual*) 1.1TB opslag
    Drives: 1.0 TB + 1.0 TB = 2.0 TB (1.8 TB actual*) 0.92TBhttp://images.macminds.net/artikelen/drobo/drobo_reserved.png

Het slechtst ben je af met één grote en veel kleine harddisks omdat er dan relatief veel ruimte verloren gaat aan 'gereserveerde ruimte' maar eigenlijk omdat het niet mogelijk is om de gehele grootste schijf veilig op de drie kleinere te verdelen.
Drives: 1.0 TB + 250 GB + 250 GB + 250 GB = 1.8 TB (1.6 TB actual*) 670GB opslag en 670GB ongebruikt. Dat betekent dus 50% verlies maar zodra er een grotere disk bijkomt komt er meer ruimte beschikbar. Dit valt altijd positief uit in vergelijking met een standaard RAID-opstelling.
De diverse combinatiemogelijkheden zijn op de site van Drobo overigens in één oogopslag te bepalen.

Snelheid
Eerst keer vullen met de data van je los-vaste verzameling harddisks gaat niet bijzonder snel omdat er ook gelijk aan 'dataprotectie' gedaan wordt: de data wordt niet eenvoudig weggeschreven maar gelijk ook 'protected'. Bij het verplaatsen van mijn Lightroom Library van ruim 46 GB was de Drobo dan ook een ruim uur bezig. Daarna is hij nog een uur bezig om alle data helemaal protected te krijgen.

http://images.macminds.net/artikelen/drobo/drobo_Protecting_all.png

Dankzij het systeem van dataprotectie kun je de setup eindeloos aanpassen. Wordt de totale opslag te krap dan haal je de kleinste harddisk er uit en vervang je deze voor een grotere. De Drobo zal gelijk gebruik maken van de extra ruimte en zorgen dat de data weer netjes verdeeld wordt over de beschikbare ruimte. Handig hierbij is dat de 'overgebleven' harddisks die je in de kast hebt liggen eigenlijk gelijk weer ingezet kunnen worden.

Software
Een driver is niet nodig: de Drobo wordt gewoon als een HFS+ schijf herkend. Er is echter wel een tool beschikbaar die het mogelijk maakt om gewaarschuwd te worden als er iets mis is door alerts op het scherm te geven of zelfs mail te sturen, te formatteren en om te zien hoe de status van de disks is. Ook is dit de enige manier om te zien hoeveel diskruimte er werkelijk in gebruik is omdat je de schijf eigenlijk als een virtuele 2TB-schijf hebt aangemaakt; de finder weet daar geen raad mee en laat altijd 2TB beschikbare ruimte zien.
Op de Drobo zelf heeft elke schijf een driekleurige indicator (rood, oranje en groen) en 10 blauwe leds die per brandend lampje 10% van de gebruikte schijfruimte aangeven. Deze informatie is via de het Drobo-dashboard ook allemaal te zien
http://images.macminds.net/artikelen/drobo/drobo_157GB.png
Maar zoals gezegd: voor het gewone gebruik is dit Drobo-dashboard nergens voor nodig, wel handig.

NAS
Is da Drobo ook als NAS (Network Attached Storage) te gebruiken? Niet zonder meer, je hebt er een onderzetter voor nodig: DroboShare. Een met gigabit ethernet uitgerust kastje met twee USB aansluitingen waar dus ook twee Drobo's aan gekoppeld kunnen worden. Dit is een redelijk prijzig kastje: rond de € 200 voor alleen de netwerkfunctionaliteit. Maar ook hier zie je dat het geen simpele losse component is maar een doordacht ontwerp. Het past precies onder een Drobo en door de USB-poorten kan er nog een tweede Drobo aan gekoppeld worden. Andere apparaten worden niet ondersteund.
De snelheid is voor een NAS prima maar voor een harddisk om van te werken verwacht ik wel meer snelheid. Ik moet er wel bijzeggen dat ik hier geen beschikking had over een fatsoenlijk gigabit-netwerk. Dat zal in snelheid zeker schelen maar zo snel als USB of FireWire wordt het voorlopig niet. Overigens kun je de Drobo voor het 'vullen' makkelijk even rechtstreeks aan de computer hangen en daarna de data delen via het netwerk door hem weer aan de DroboShare te koppelen: NAS when you want it, DAS when you need it.

TimeMachine
Bijna iedereen die vroeger het backuppen aan zijn laars lapte gebruikt tegenwoordig TimeMachine. Gelukkig maar, het vorkomt een hoop treurnis met verloren documenten. Ook de Drobo leent zich prima voor gebruik met TimeMachine. De Drobo laat zich naadloos inzetten en heeft dan als voordeel dat de data óók nog beschermd zijn tegen een 'disk failure'. Ingewikkeld uitwisselen van verschillende harddisks of doorkopiëren van data is dan nergens meer voor nodig. En door de groeimogelijkheden zal een backup aanzienlijk langer mee kunnen gaan voordat TimeMachine besluit onderdelen te gaan wissen. De Drobo wordt ook herkend als bron voor een schone installatie vanuit TimeMachine.

Nou is TimeMachine eigenlijk geen echte archiverende backup. Uiteindelijk verdwijnen er bestanden die je zelf van je computer verwijdert ook uit de TM-backup. Ik beschouw het altijd als een reservewiel. Gelukkig werken ook de gebruikelijke backupprogramma's als Retrospect, DejaVu, Backup en CarbonCopyCloner zorgeloos samen met de Drobo. Deze werken ook goed over het netwerk met de DroboShare en aan de AirPort Extreme, zij het met hetzelfde nadeel dat de snelheid niet echt hoog is maar dat geldt voor elke NAS.

Hoewel Apple het niet wil ondersteunen heb ik ook nog geprobeerd om TimeMachine via de Airport Extreme te laten werken. Dat werkt prima maar de snelheid is het zwakke punt. Zeker de eerste backup via het netwerk duurt eindeloos. Ik heb echter geen enkele keer een storing gehad; de Drobo bleef steevast beschikbaar.

Stil (maar niet onhoorbaar)
De Drobo is een stille box dankzij de zelfdenkende grote ventilator achterin. Er stonden in mijn setup echter wel 4 schijven te draaien en dat hoor je altijd wel een beetje. Als er flink wordt gejongleerd met de data (na het wisselen van een HD bijvoorbeeld) is het wel een tijd rumoerig in de kast en kan zelfs de ventilator een tandje bijschakelen. Echt lawaaiig wordt het nooit en meestal staat hij zachtjes te zoemen.

USB only?
De eerste generatie Drobo die we hebben getest heeft alleen USB en via de DroboShare ook ethernet. Wat zou het mooi zijn als er ook een FireWire-versie zou komen. Drobo reageerde op onze vragen hierover met een veelbetekenend 'we hebben als policy niets over toekomstige ontwikkelingen te zeggen'. Na drie keer dit antwoord te hebben gekregen wilde iemand nog wel toegeven dat het zeker een interessante optie zou zijn maar dat ze nooit... Deze politiek correcte belofte liet zich op geen enkele roddelsite natrekken. Misschien niet, misschien wel. Inmiddels weten we het antwoord: enige weken geleden heeft Drobo de tweede generatie Drobo's op de markt gebracht met een dubbele FireWire 800 aansluiting. Zeker voor Macgebruikers een zeer welkome aanvulling omdat USB merkbaar minder presteert onder OSX dan onder Windows en FireWire veel minder leunt op de processor tijdens het wegschrijven van grote hoeveelheden data.

BlackBox
De Drobo zit meer dan keurig ingepakt in een zwarte zak in een doos met de handleiding, alle snoeren die je nodig kunt hebben. Meer heb je niet nodig. De hardware van de Drobo is, net als de software en de bediening eenvoudig en goed doordacht. Er komt voor de gebruiker geen schroevendraaier of ander gereedschap aan te pas. De donkere transparante frontdeksel blijft met een paar stevige magneten op zijn plek zitten, de metalen box met afgeronde kanten is netjes afgewerkt en de harddisks zelf kunnen zo uit het zakje in een met een soort brievenbusklepje afgesloten sleuf geschoven worden. Even aanduwen en alle aansluitingen zitten verbonden. Door een hendeltje op te trekken wordt een schijf eenvoudig en centimeter uit de sleuf geduwd en kun je deze verwisselen.
http://images.macminds.net/artikelen/drobo/drobo.gif
De stroomvorziening van de Drobo gaat via een omvormer met randaarde. De Droboshare krijgt geen eigen voeding mee maar slechts een Y-connector waarmee hij direct voorzien wordt door dezelfde stroombron. Er is geen aan-uitschakelaar maar wel een kensington-lock om de Drobo ergens aan te verankeren.

Value for money
Wie naar de cijfertjes kijkt lijkt met de Drobo een prijzige doos voor meerdere harddisks te kopen. Dat is echter niet het geval. Door de uitstekende functionaliteit van veilig én snel én eenvoudig scheelt de Drobo zeker op termijn in veel extra schijfruimte die zich anders op het bureau opstapelt. De Drobo kan meegroeien met de opslagbehoefte en zelfs als er een moment komt dat er 4TB-schijven in de winkel liggen kan de Drobo daar mee overweg. Ook de techniek in de Drobo is door middel van firmware updates bij te werken.

De conclusie is dat de Drobo op alle fronten voldoet. Het is een apparaat dat eigenlijk net zo innovatief is als bijvoorbeeld de iPod of andere Apple produkten die we vóór het bestaan ervan nog nooit gemist hadden maar waar we nu niet meer zonder kunnen. Zeker de nieuwe Drobo met FireWire zal zijn weg naar menig fotograaf en vormgever weten te vinden. Een grote en veilige opslagmogelijkheid is een hele zorg minder.

Aanbieding
Voor MacMinds-leden hebben we met de importeur van Drobo een actie kunnen afspreken. Je kunt korting krijgen op zowel de oude als nieuwe modellen. Voor meer informatie kijk je op de actiepagina: klik.
De actie is geldig tot 15 september.

Deskman is vormgever met een passie voor fotografie en ziet in elke kous een naadje. Bij het beheren van het fotoarchief van een klant kwam de Drobo erg goed van pas.

Met dank aan:
Speciale dank voor Natasha Simmons van DataRobotics PR die de Drobo een tijd aan ons uit wilde lenen en dan kaan importeur Digita.nl voor de speciale aanbieding.

Offline

 

#2 15-08-2008 19:55

sexybiggetje
Beheerder
@ Drachten
Geregistreerd: 18-09-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

Aardige review, belicht alle punten van de drobo. Helaas is deze oplossing erg aan de prijzige kant, 1039e wil je helemaal full pull gaan. Voordeel van de Drobo is natuurlijk dat hij is gericht op uitbreidbaarheid, maar voor de initiele aanschafprijs van het apparaat zonder schijven kan je ook 3TB (3x110e) aan schijven kopen en een 4 schijf's raid 0,1,5,10,jbod of BIG behuizing met usb 2.0 + eSata + hot swapping (1x130e) = 460e, 10e meer dan de standaard marktprijs van de drobo zonder schijven  (actie dus niet meegenomen), dus voor 570 heb je eenzelfde apparaat in een vergelijkbare backupmodus (Raid 5) i.t.t. de 1.039 euro van de aanbiedingspagina.

Laatst bewerkt door sexybiggetje (15-08-2008 19:55)


Sexybiggetje.nl :: cc-licensed by sexybiggetje.nl

Spreekt alleen wanneer ge iets te melden heeft.

Offline

 

#3 15-08-2008 20:16

Deskman
Beheerder
@ the desk
Geregistreerd: 14-09-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

Het verschil zit hem toch in de details: Met een raid ben je niet uitbreidbaar, raid heeft een grotere overhead en je moet nog steeds behoorlijk weten hoe je de boel aan elkaar knoopt en wat je moet doen als er iets mis gaat. Dat vereist meer inzicht van de gebruiker dan de doorsnee LaCie koper heeft. Bovendien is het systeem zelfreparerend. Zelfs als een deel van een schijf slecht zou worden zal de Drobo dankzij de virtualisatie de data op een ander plek wegzetten en de bad blocks niet meer gebruiken.

Het is dus vooral gebruiksgemak, instant veiligheid en een zeer flexibel in te zetten systeem. Ik heb hier nog twee 250GB schijven liggen die ik er zo in kan schuiven. Ik heb aan een lege doos genoeg.

De Drobo richt zich dan ook niet zo erg op de zakelijke markt die voor dergelijke zaken toch al een RAID-oplossing of serversysteem heeft maar voor de kleine bureaus en fotografen. Ik ken minimaal één fotograaf die een heel systeem van doorkopiëren van zijn materiaal naar een 4tal schijven heeft om maar geen materiaal te verliezen. Die zie ik helemaal tot rust komen als hij een Drobo neer zet.

Ik zei al: het is niet de goedkoopste oplossing maar gezien de mogelijkheden zeker niet de onvoordeligste. Je begint met een setje met twee schijven en breidt dat naar believen uit.

Offline

 

#4 15-08-2008 20:37

HSL
Beheerder
@ Amsterdam
Geregistreerd: 30-07-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

Volgens mij heeft de drobo een grotere overhead dan raid5, maar heb je wel veel meer andere voordelen, zoals het makkelijk uitbreiden.

Let er trouwens op dat bij de speciale aanbieding geen gewone harde schijven in de sets zitten, maar server grade disks die er voor gemaakt zijn om 24/7 aan te staan.

Offline

 

#5 15-08-2008 20:38

sexybiggetje
Beheerder
@ Drachten
Geregistreerd: 18-09-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

Op een punt heb je het mis, de behuizing regelt het voor je, je hebt met mijn omschreven setup hetzelfde gebruiks gemakt. In RAID 5 heb je striping met een verspreide parity. Dit is in essentie wat de drobo ook doet. Je hebt gelijk dat RAID iets meer overhead biedt, maar dat is natuurlijk ook een kosten afweging. Het is inderdaad niet mogelijk om een RAID set makkelijk uit te breiden zonder een nieuwe setup te bouwen. Maar wel gerekend kan ex maximaal 4 TB in de drobo op dit moment (grotere schijven dan 1TB kan je niet krijgen). Voor het geld van de drobo kun je in principe hardwarematig ook een 10TB grote RAID 5 set maken, waarbij je ongeveer 1TB kwijt bent aan overhead. Voorlopig hoef je dan dus nog even niet uit te breiden :p. [1]

[1] Voetnoot; gebruiksgemak is niet inbegrepen bij 10TB RAID 5 set, aangezien hier geen makkelijke kant en klare hardware oplossing voor is, gebruiks gemakt geldt in dit voorbeeld tot de 4TB RAID 5 set.

--edit

@HS-L, de Hitachi Deskstar 7K1000 wordt volgens menigeen leverancier daar ook onder beschouwt, eveneens onze grote vriend Apple die deze schijven levert in de Time Capsule. Deze gaan over de toonbank voor ca. 115e als je goed zoekt, 107e vanuit Duitsland.

Laatst bewerkt door sexybiggetje (15-08-2008 20:39)


Sexybiggetje.nl :: cc-licensed by sexybiggetje.nl

Spreekt alleen wanneer ge iets te melden heeft.

Offline

 

#6 15-08-2008 20:40

HSL
Beheerder
@ Amsterdam
Geregistreerd: 30-07-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

sexybiggetje schreef:

[1] Voetnoot; gebruiksgemak is niet inbegrepen bij 10TB RAID 5 set, aangezien hier geen makkelijke kant en klare hardware oplossing voor is, gebruiks gemakt geldt in dit voorbeeld tot de 4TB RAID 5 set.

Einde van het jaar liggen 1.4 of 1.5 TB schijven in de winkels,.. die kan je dan niet zo in je RAID schuiven zonder je data tijdelijk ergens anders te parkeren, bij een drobo kan je wel de disks zo even vervangen.

Offline

 

#7 15-08-2008 20:54

sexybiggetje
Beheerder
@ Drachten
Geregistreerd: 18-09-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

dus je geeft nu 450e uit voor 4TB en eind van het jaar nog eens 500e om ze te vervangen ? dan ben je 900e verder voor je opslag plaatje, voor iets wat je allang aan ruimte kon benutten in meer dan het dubbele aan opslagruimte ? smile.

een RAID set plan je natuurlijk ook, en koop je niet op de groei, dat kun je met de drobo wel. nu even 1100e neertellen voor een RAID set doet natuurlijk geen enkele consument, een prosumer zou het kunnen overwegen, maar zakelijke gebruiker zal er sneller het belang van in zien. als je uitbreidbaarheid wilt zou ik toch niet voor een drobo gaan op dat gebied, aangezien je maar 4 slots hebt dan zou ik als zakelijk gebruiker eerder een ICTer inschakelen voor een opslagcluster dat uit te breiden is, wat tegenwoordig ook niet heel veel duurder qua hardware is (let wel even op de manuren whistling).

affijn, wat mij betreft gaat dat te ver af van de drobo smile.
nogmaals, desk, klasse review en top voor MacMinds om zo'n aanbieding te kunnen neerzetten smile.


Sexybiggetje.nl :: cc-licensed by sexybiggetje.nl

Spreekt alleen wanneer ge iets te melden heeft.

Offline

 

#8 15-08-2008 22:41

3dGuy
Geregistreerd: 07-10-2006

Re: DataRobotics Drobo Review

HSL schreef:

sexybiggetje schreef:

[1] Voetnoot; gebruiksgemak is niet inbegrepen bij 10TB RAID 5 set, aangezien hier geen makkelijke kant en klare hardware oplossing voor is, gebruiks gemakt geldt in dit voorbeeld tot de 4TB RAID 5 set.

Einde van het jaar liggen 1.4 of 1.5 TB schijven in de winkels,.. die kan je dan niet zo in je RAID schuiven zonder je data tijdelijk ergens anders te parkeren, bij een drobo kan je wel de disks zo even vervangen.

Stel nu dat je een raid systeem als de Lacie 2big hebt en je hebt gekozen voor Raid 1 dus Mirrored opslag. Als je daar één van de twee schijven uit haalt en je schuift er een ander schijf met de zelfde capaciteit in dan begint het systeem automatisch een kopie te maken van de data die op de er al langer in zittende schijf zit. Ik neem aan dat dat met een veel grotere schijf ook gaat!? Hoef je er alleen maar in twee stappen twee grotere schijven in te schuiven. Je kunt zo ook tussentijdse back-ups maken met één of meerdere extra schijven. Ik weet niet of je deze gemirrorede sata disk ook kunt lezen met een unit als de Sharkoon SATA Quickport Pro met eSata.

Het drobo systeem maakt het allemaal gemakkelijk en het past bij de manier van hoe Apple de gebruiker afschermt van ingewikkelde technische zaken. Maar ik vraag me wel af wat er gebeurt al je er een schijf uit haalt. Je weet tenslotte niet op welke schijf de kopie of je originele data staat. En als je de prijs van de Drobo vergelijkt met andere dan zijn ze toch wel redelijk duur. En de netwerk interface is ook nog een duur extra!

Offline

 

#9 15-08-2008 23:04

Deskman
Beheerder
@ the desk
Geregistreerd: 14-09-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

De discussie of iets duur is vind ik altijd zo zinloos als je niet de verschillen van de mogelijkheden in beschouwing neemt. Het wordt dan zo'n merkwaardig welles-nietes verhaal. Natuurlijk zijn er fotografen die met een Kiev ook mooie foto's maken, natuurlijk kun je je tafel ook van MDF met fineer maken, natuurlijk kun je ook met een Zune van je muziek genieten.

Als antwoord op je andere opmerkingen: Of je een LaCie kunt lezen weet ik niet maar als je een schijf uit een Drobo haalt kun je er helemaal niets mee, behalve hem in een andere Drobo zetten. Door de virtualisatie is de data niet op één schijf weggeschreven maar verspreid over de aanwezige disks De Drobo hardware zit als een eigen laag tussen je virtuele harddisk op je buroblad en de fysieke disks in de Drobo. In theorie kun je bij een systeem van 4x500 GB in één Drobo ook twee drobo's met 2x500 vullen. Je hebt dan ineens alles dubbel. Ik heb op een gegeven moment een 80GB en een 250GB harddisk er uit getrokken en daarbij was nog steeds alle data beschikbaar op de overgebleven 160GB en 80GB harddisks.

Als je uit een Drobo een schijf verwijdert (om hem te vervangen of omdat hij stuk is) gebeurt er voorlopig niets. Het systeem zal beginnen de data te herstellen en safe te verdelen over drie schijven. Elk van de aanwezige schijven kun je er uit halen (of kan de geest geven). Het maakt daarbij niet uit welke dat is. De Drobo is slim genoeg om de beschikbare capaciteit zo af te stellen dat het nooit tot problemen kan komen. Na de big shuffle van data door de uitval van een schijf zul je alleen minder beschikbare restruimte hebben.

Laatst bewerkt door deskman (15-08-2008 23:05)

Offline

 

#10 16-08-2008 08:48

Hanton
Pro
@ Barbarije
Geregistreerd: 18-09-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

Een bijzonder interessante review, Deskman.
Je beschrijft als het ware mijn eigen situatie: ik gebruik nu 4 losse extra schijven met overlappende data van 320GB tot 1TB. (Dit leek veiliger maar is in werkelijkheid een heel gedoe).
Deze Drobo (in de FW 800 uitvoering) lijkt me een welkome oplossing. Heb als eens zitten zoeken op een Raid oplossing maar de tijd ontbreekt me om dit goed te installeren.
Zou ik de schijven uit een oudere LaCie Big Disk 500GB  kunnen halen en in de Drobo schuiven?

Offline

 

#11 16-08-2008 09:02

Deskman
Beheerder
@ the desk
Geregistreerd: 14-09-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

Ik denk dat de BigDisk ATA/IDE schijfjes bevat. Dan kan het niet. Als er SATA in zit kan het zonder problemen maar dan heb je weer een LaCie kastje over...

Laatst bewerkt door deskman (16-08-2008 09:03)

Offline

 

#12 16-08-2008 12:04

HSL
Beheerder
@ Amsterdam
Geregistreerd: 30-07-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

3dGuy schreef:

Stel nu dat je een raid systeem als de Lacie 2big hebt en je hebt gekozen voor Raid 1 dus Mirrored opslag. Als je daar één van de twee schijven uit haalt en je schuift er een ander schijf met de zelfde capaciteit in dan begint het systeem automatisch een kopie te maken van de data die op de er al langer in zittende schijf zit. Ik neem aan dat dat met een veel grotere schijf ook gaat!? Hoef je er alleen maar in twee stappen twee grotere schijven in te schuiven.

Nee dat werkt niet, stel dat je 2x een 500GB in raid 1 hebt staan en je vervangt 1 van de 500's voor een 1TB disk, dan ziet je raid array die als 500GB en ook als je later nog een 1TB erbij zet. je raid array moet bij iedere formaat wijziging opnieuw opgebouwd worden en dat kan niet zonder te formatteren.

Maargoed,.. feit blijft.. de drobo doet niet aan raid, maar heeft een eigen technologie die in veel gevallen heel veel voordeel geeft boven raid toepassingen.

Offline

 

#13 17-08-2008 11:51

McShamus
Geregistreerd: 12-10-2007

Re: DataRobotics Drobo Review

RAID0: 1 + 1 = 2
Stripe/Concat. In het geval van een stripe erg snel omdat I/O over disks wordt verdeeld. Meest economisch, echter niet veilig.

RAID1: 1 + 1 = 1
Mirror. Veiligst, minst economisch.

RAID10: (1+1) + (1+1) = 2
Mirrored Stripe/Concat. Combinatie van de eerste 2. Veilig, snel, duur.

RAID5: 1 + 1 + 1 = 2
Parity calculaties over alle disks met een minimum van 3 disks. Ongeacht de hoeveelheid disks, ben je de ruimte van één disk kwijt. Deze ruimte wordt gebruikt om de pariteitsberekeningen. Een disk mag uitvallen. Niet geschikt voor goedkope disks vanwege het vele schrijven. (snel stuk)

RAID6: 1 + 1 + 1 + 1 = 2
Als RAID5, maar dan met complexere pariteitsberekening. Twee disks mogen uitvallen.

Daar komt nog eens bij dat RAID persé géén backup is!! Verwijder zelf de data van je RAID set en je data is weg! Voor backups heb je nog een opslag nodig. Hetzij in de vorm van disk, of tape. CD/DVD is eigenlijk al geen optie vanwege het optisch verval in enkele jaren.

Offline

 

#14 17-08-2008 22:59

was frans
Pro
Geregistreerd: 18-09-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

fijn artikel.


nieuw > happy-pixels  |  zusjezusje

Offline

 

#15 17-08-2008 23:10

3dGuy
Geregistreerd: 07-10-2006

Re: DataRobotics Drobo Review

HSL schreef:

3dGuy schreef:

Stel nu dat je een raid systeem als de Lacie 2big hebt en je hebt gekozen voor Raid 1 dus Mirrored opslag. Als je daar één van de twee schijven uit haalt en je schuift er een ander schijf met de zelfde capaciteit in dan begint het systeem automatisch een kopie te maken van de data die op de er al langer in zittende schijf zit. Ik neem aan dat dat met een veel grotere schijf ook gaat!? Hoef je er alleen maar in twee stappen twee grotere schijven in te schuiven.

Nee dat werkt niet, stel dat je 2x een 500GB in raid 1 hebt staan en je vervangt 1 van de 500's voor een 1TB disk, dan ziet je raid array die als 500GB en ook als je later nog een 1TB erbij zet. je raid array moet bij iedere formaat wijziging opnieuw opgebouwd worden en dat kan niet zonder te formatteren.

Das jammer.

Maar elk systeem is een keer vol en er komen steeds nieuwere en snelle units uit dus af en toe upgraden is ook niet verkeerd.

HSL schreef:

Maargoed,.. feit blijft.. de drobo doet niet aan raid, maar heeft een eigen technologie die in veel gevallen heel veel voordeel geeft boven raid toepassingen.

Omdat ze zich niet aan de regels van Raid houden is het dan zeker geen Raid. Maar als je kijkt naar hoeveel GB's aan HD er in gaan en dat je zonder probleem een disk er uit kunt halen lijkt het verdacht veel op Raid 1 alleen met meer schijven en misschien een beetje compressie!? 

Backups maken blijft ook bij zo'n drobo of ander raid systeem nodig want als de gebruiker per ongeluk een file  delete of een wijziging over een origineel bestand schrijft dan wijzigt dat -volgens mij- ook direct op de kopie.

Offline

 

#16 17-08-2008 23:48

Deskman
Beheerder
@ the desk
Geregistreerd: 14-09-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

Ehm... Een Drobo is een opslagmedium.
Een Backup is een kopie van je bestanden. Hoe je daar mee omgaat is je eigen verantwoordelijkheid en ook moet je bedenken hoe lang je iets wil bewaren. Definitieve opslag voor eeuwig is de Drobo, de DVD of de opgeborgen harddisk niet.
Een Drobo maakt voorbij de virtualisatielaag wel degelijk gebruik van RAID-techniek. Daarmee wordt dus de data aanzienlijk veiliger opgeslagen en kunnen er schijven stuk gaan zonder dat je je data kwijt bent.

Ten slotte is er een enorm verschil tussen je digitale leven op je MacBook harddisk bewaren en verder niks of dagelijkse backups met roterende tapes en de kopietjes daarvan op diverse locaties in kluizen bewaren.

De Drobo biedt in dat landschap een van de meest veilige opslagmogelijkheden. Dat geldt zowel voor mensen die dit als enige 'tweede disk' gebruiken, als voor de gebruikers die rechtstreeks van de Drobo werken.

Verder is het een ongekend voordeel dat je van de techniek niet zoveel kaas gegeten hoeft te hebben én dat je groeimogelijkheden hebt; voor veel mensen een prettig idee. Voor de mensen die nu nog disk-jockeyen is de Drobo volgens mij een meer dan welkome uitvinding.

Offline

 

#17 18-08-2008 12:13

hajonides
Geregistreerd: 19-09-2006

Re: DataRobotics Drobo Review

Ik gebruik een Netgear Readynas met 2 schijven. Als ik hiervan de capaciteit wil verhogen, kan ik gewoon de schijven na elkaar (en natuurlijk na het spiegelen) omruilen voor een grotere. X-raid noemen ze dat. Aan de usb-poort heb ik een WD 1Tb hangen. Bij langere afwezigheid koppel ik die los en zet hem bij een vriend neer. Zo ga ik met een heel rustig gevoel op vakantie… ;-)

Offline

 

#18 18-08-2008 12:16

-y-tje
@ Middelburg
Geregistreerd: 23-06-2008
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

Interessant artikel!
(Mooi dat er meteen een aanbieding bij zit.)

Offline

 

#19 18-08-2008 13:20

kluivers
@ Amsterdam
Geregistreerd: 18-09-2006

Re: DataRobotics Drobo Review

waar ik bij dit systeem vooral van onder de indruk ben is de ogenschijnlijke eenvoud om de backups mogelijk te maken. Als je rekent wat het gemiddelde uurloon van de wat zwaardere gebruikers is kan ik me niet voorstellen dat de tijdswinst het geheel niet rendabel maakt.

je kunt of een halve dag klooien met schijven of een halve dag factureren. Ik doe liever dat laatste.......


Ha ! Gezellig.

Offline

 

#20 20-08-2008 17:58

McShamus
Geregistreerd: 12-10-2007

Re: DataRobotics Drobo Review

kluivers schreef:

waar ik bij dit systeem vooral van onder de indruk ben is de ogenschijnlijke eenvoud om de backups mogelijk te maken....

Mja, maar als jij in Lightroom of Aperture een fout maakt en een shoot weg gooit, of erger, heel je library leeg gooit dan heb je dus geen backup. Dan heb je een lege Drobo.

Nogmaals, dit is géén backup systeem. Dit is je data beschermen tegen kapotte enkelvoudige disks en niet tegen andere factoren (human fuck-ups, bijvoorbeeld)

Offline

 

#21 20-08-2008 18:19

MacBeer
Ex-Crew
@ Limbabwe
Geregistreerd: 04-08-2006

Re: DataRobotics Drobo Review

De combinatie Time Machine + Drobo is een hele goede, zo blijkt uit de review. Maar TM is géén archief systeem. Deskman maakt een terechte vergelijking met een reserveband. Dus de perfecte back-up software in de vorm van Time Machine krijgt een nog betere bescherming middels de Drobo die ingrijpt bij een disk-failure.
Ervan uitgaande dat je dan je foto libary op je interne HD hebt staan of anderszijds meeneemt in de TM back-up.


Computers are to design as microwaves are to cooking. Milton Glaser

Offline

 

#22 20-08-2008 19:19

Deskman
Beheerder
@ the desk
Geregistreerd: 14-09-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

McShamus schreef:

Nogmaals, dit is géén backup systeem. Dit is je data beschermen tegen kapotte enkelvoudige disks en niet tegen andere factoren (human fuck-ups, bijvoorbeeld)

Het is helemaal niks anders dan een harddisk maar je kunt er wel backups op maken en die backups zijn veiliger dan op een enkele harddisk en eenvoudiger dan op meerdere losse harddisks.

Volkomen afhankelijk van hoe je je data wilt opbergen moet je nog kiezen voor een oplossing om je data voor het nageslacht te bewaren.

Offline

 

#23 24-08-2008 11:34

Kanonschot
Geregistreerd: 17-08-2008

Re: DataRobotics Drobo Review

McShamus
Nogmaals, dit is géén backup systeem. Dit is je data beschermen tegen kapotte enkelvoudige disks en niet tegen andere factoren (human fuck-ups, bijvoorbeeld)

Kan Raid je dan soms wel beschermen tegen human fuck ups?

Offline

 

#24 24-08-2008 11:55

HSL
Beheerder
@ Amsterdam
Geregistreerd: 30-07-2006
Website

Re: DataRobotics Drobo Review

Nee,.. het is een methode om disks te koppelen en er 1 grote schijf van te maken (of meerdere partities) maar het beveiligd je wel tegen hardware failure, maar het is dus gewoon een opslag methode geen backup methode. Je zou natuurlijk wel deze opslag methode (drobo/raid) kunnen gebruiken als backupoplossing als je daarvoor de juiste software gebruikt.

Offline

 

#25 26-08-2008 15:05

Tomovich
user is inactief.
Geregistreerd: 29-09-2006

Re: DataRobotics Drobo Review

Bestaan er alternatieve systemen die ongeveer hetzelfde doen?

Offline

 

Forum voettekst

MacMinds v 1.05 Powered by PunBB