MacMinds - great minds think different

Navigatie

Zoeken

Inloggegevens

Je bent niet ingelogd.


#1 27-07-2010 11:08

sexybiggetje
Beheerder
@ Drachten
Geregistreerd: 18-09-2006
Website

Apple toont preview Xcode 4 aan ontwikkelaars

http://www.noxbox.nl/mm/icon_xcode4.png
Iedereen herinnert zich nog de afgelopen WWDC, tussen al het iPhone nieuws door toonde Apple enkele beelden van de nieuwe generatie ontwikkelgereedschappen en gaf zelfs een preview release mee aan bezoekers van de WWDC. Op vrijdag bracht het bedrijf de volgende preview release uit voor geregistreerde developers uit het Mac en uit het iPhone development programma. In dit artikel een klein licht op wat voor gereedschappen Apple voor de developers heeft neergezet.


Nieuwe intelligente interface binnen een enkel venster
Het grootste commentaar dat Apple de afgelopen jaren te verduren heeft gekregen, met betrekking tot de ontwikkelgereedschappen, is dat de visuele gereedschappen (Interface Builder) een losstaande applicatie is waarvan de leercurve vrij hoog is. Men heeft succesvol alle gereedschappen tot een enkel venster weten te groeperen, waarbij het in de ontwerpomgeving zelfs mogelijk is een outlet (een programmatische verbinding tussen het ontwerp en de programma code) te trekken om automatisch de benodigde programmacode toe te voegen. Hierbij maakt men gebruikt van een zogenoemde split-pane view, dit houdt in dat je zowel je programmacode als je ontwerp in beeld hebt en dus snel kunt ontwikkelen. Het groeperen van de diverse gereedschappen houdt echter op als je een analyse tool als Instruments start, het venster voor de foutopsporing binnen de applicatie is wel duidelijk verbeterd en geïntegreerd.
Zoals je uit de screenshots bij dit artikel kunt opmaken is het handig om in de vernieuwde interface op een hoge resolutie te werken. Voor ontwikkelaars een mooi excuus om toch wat geld te besteden aan die nieuwe 27" iMac.


http://www.noxbox.nl/mm/interfacebuilder.png
Interface builder geintegreerd in het hoofdvenster van de applicatie

http://www.noxbox.nl/mm/splitpane.png
Ontwerpweergave in split-pane view naast programmacode

Zoals men in de screenshots kan zien is de project browser vervangen door een blauwe balk, welke we allemaal herkennen uit iTunes en Mail. Deze project browser beschikt echter alleen over wat meer mogelijkheden dan dat we van de andere applicaties bekend zijn. Zo is het mogelijk in de balk te wisselen met bovenstaande tabbladen tussen instant zoekresultaten, een klassen overzicht, breakpoints en log notities gegenereerd door programmacode.

Een gereedschap dat meedenkt
Zoals Batman ooit werd bijgestaan door Robin, zo word je als ontwikkelaar nu bijgestaan door de programmacode editor van Xcode. Dankzij de vernieuwde compiler en debugger beschikken de ontwikkelgereedschappen over meer informatie als er een fout in je laatste geniale iPad applicatie is geslopen, nog voordat je het zelf door hebt. De editor is in staat om suggesties uit te voeren, maar ook om automatisch je programmacode te verbeteren. Waar normaliter een waarschuwing word gegeven word nu gedetailleerde informatie weergegeven inclusief mogelijke oplossingen, onder de oplossingen vind men een knop "Fix me" waardoor je met een enkele druk op de knop weer een werkende applicatie hebt.
Mocht er onverhoopt een geheugenlek in je applicatie geslopen zijn dan kan Xcode met de analyse stap aangeven waar het verkeerd gaat en zal pijltjes binnen lussen en functieaanroepen weergeven, zelfs als het meerdere bestanden beslaat. Je kunt je dus voorstellen dat hiermee de drempel voor nieuwe ontwikkelaars nog lager zal worden en reeds bekende ontwikkelaars nog sneller stabielere applicaties kunnen ontwikkelen.
Binnen Xcode is ook een nieuw programmaonderdeel opgenomen, namelijk de Assistent, dit is de lijmlaag welke alle verschillende weergaven van je applicatie verbind. De Assistent toont je de basis klassen als je een nieuwe afgeleide klasse schrijft, of als je binnen een UML diagram een nieuw onderdeel opneemt de Assistent vormt dus eigenlijk het brein achter alle nieuwe functionaliteit.

Nieuwe compiler- en foutopsporingsgereedschappen
Vroeger werd een iPhone of Mac applicatie gecompileerd door een set gereedschappen die leven onder de naam GCC. Deze compiler is echter al gedateerd qua ontwerp en door de vele aanpassingen over de laatste jaren heeft het nooit de volledige snelheid van je systeem kunnen benutten. Apple introduceert met Xcode 4 de LLVM 2.0 compiler als standaard compiler, en zet hiermee een toon voor de andere participanten uit dit door Apple opgestarte opensource pakket. Tevens heeft Apple over de laatste jaren aandacht besteed aan het ontwikkelen van nieuwe foutopsporingsgereedschappen welke naadloos integreren met de LLVM compiler en zo aan de ontwikkelgereedschappen veel meer achtergrondinformatie en analytische functionaliteiten kan bieden. Deze gereedschappen zijn LLDB gedoopt, en worden tevens over gedragen aan de community van individuele ontwikkelaars en bedrijven welke samen aan LLVM werken. Hierbij draagt Apple dus alle broncode over onder een opensource licentie en zal zelf actief aan de gereedschappen blijven werken.

Voordelen van de nieuwe LLVM compiler zijn de modulariteit waarop deze is gebouwt en de snelheid van het compilen zelf. Voornamelijk qua snelheid is LLVM een grote sprong voorwaarts, in ideale gevallen zal het tot 10x sneller kunnen compileren dan zijn voorganger GCC, maar gemiddeld genomen word je broncode 2x sneller tot applicatie omgevormd. De modulariteit van de compiler toont een vriend en vijand van het bedrijf, Adobe zet namelijk de LLVM gereedschappen in als crosscompiler om Flash bestanden naar .ipa bestanden om te zetten welke op de iPhone en iPad kunnen draaien. Omdat men hierbij compileert naar platform instructies en niet de SDK van het bedrijf gebruikt heeft men hier in het verleden veel tegenstand door verkregen. We kunnen Adobe echter wel dankbaar zijn voor het meewerken aan de compiler gereedschappen.

Het blijft een preview release..
Momenteel blijft Xcode een preview release voor geregistreerde ontwikkelaars en is voorlopig alleen te downloaden voor ontwikkelaars welke participeren in het iPhone of Mac developer programma. Waar Xcode 4 nog werkt bovenop project bestanden van versie 3.2, zal dit in de definitieve release niet meer het geval zijn. Wanneer de definitieve versie uitkomt is nog niet bekend.

Wil je meer weten over de andere nieuwe features, zoals toevoeging van ondersteuning voor GIT of algemene verbeteringen in de ingebouwde versie beheer tools (welke derde partij applicaties weer ver achter zich laten, zoals de onlangs uitgebrachte vergelijkingsgereedschap Kaleidoscope of zijn oudere broer voor Subversion Versions), neem dan een kijkje op de preview pagina op de Developer Technologies pagina van Apple.
Voor de nieuwe ontwikkelgereedschappen is het wel vereist dat je over de meest gerecente versie van Mac OS X beschikt, en voor iPhone applicaties is het handig als je over iOS 4 beschikt.


Sexybiggetje.nl :: cc-licensed by sexybiggetje.nl

Spreekt alleen wanneer ge iets te melden heeft.

Offline

 

Forum voettekst

MacMinds v 1.05 Powered by PunBB